Country Offices Contact

De troep is ongelooflijk. Zelfs voor de deur bij de rijken op de eilanden van deze miljoenenstad ligt overal papier en plastic op straat. En in het water! Het is net of de autoriteiten nog nooit van een vuilophaaldienst hebben gehoord. Maar gelukkig is er ook positief nieuws te melden. De meeste van de 140 miljoen Nigerianen blijken enorm vriendelijk, gastvrij, positief ingesteld en leergierig.

Na aankomst op de luchthaven vergezelt een politiewagen met zwaailichten mij naar een veilige, residentiële compound. Bij mijn vertrek ’s avonds worden zelfs twee politiejeeps ingeschakeld om mij door het drukke en chaotische verkeer te loodsen. Het is een aparte belevenis. Maar de veiligheid is noodzakelijk.

Gekidnapt
Regelmatig worden buitenlanders gekidnapt, vooral in het oostelijk gelegen Port Harcourt en de Nigerdelta, waar gedurende mijn verblijf meer dan twintig mensen onder bedreiging van vuurwapens werden ontvoerd. Geen wonder dat multinationals hun managers vaak extra betalen om hen in Nigeria te laten werken, de zogenaamde hardshipbonus.

Wie eenmaal in de hoog ommuurde en goed bewaakte compounds is, komt in een oase van rust terecht met fraaie voorzieningen, zoals een zwembad en tennisbaan. Maar het lijkt toch een beetje op een luxe gevangenis. De uitjes naar de stranden buiten de stad vergoeden veel, maar ook hier is de viezigheid helaas vaak aanwezig. Een toerist heeft in Nigeria weinig te zoeken. Zoveel is wel duidelijk.

Om het land vooruit te brengen is een prachtig Nederlands initiatief ontwikkeld door voormalig Aegonbaas Kees Storm en de non-profit organisatie PharmAccess. Zij hebben het gezondheidsverzekeringfonds (Health Insurance Fund) opgericht. Dit initiatief wordt actief financieel ondersteund door een aantal multinationals, zoals Heineken, Unilever, Celtel en Shell. Vorig jaar ontving het fonds honderd miljoen euro van de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Doel is groepen mensen in vier Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, als geheel te verzekeren om zodoende het risico te spreiden.
Premie
In Nigeria zijn dat de marktvrouwen uit Lagos en boeren uit de Kwara-staat (115.000 mensen). Zij betalen een geringe nettopremie van tussen 1,25 en circa vijf euro per jaar, waardoor zij bij ziekte een goede medische behandeling krijgen om snel weer aan het werk te kunnen en hun families in hun eigen levensonderhoud te blijven voorzien.

Het programma werd in januari dit jaar gelanceerd in aanwezigheid van de Nigeriaanse president Obasanjo. PharmAccess-manager Jan van Esch coördineert het initiatief in Lagos. Hij legt uit dat geïnteresseerden vijf tot tien procent van de jaarlijkse premie zelf betalen en het fonds de rest subsidieert. Na betaling ontvangen de klanten een identiteitskaart. Eind maart waren al ongeveer 10.000 mensen ingeschreven. Zij hebben toegang tot een kliniek die binnen een straal van tien kilometer van hun huis ligt. Het initiatief loopt en zal fors worden uitgebreid. Gebeurt er ook iets hoopvols in Afrika.